Categorie archieven: Maleisië

Pangkor Island

Woensdag: Een bijzondere dag vandaag want Barbara is jarig. Li Chen is al vroeg wakker en in de weer met haar cadeautjes. Vandaag eerst een lange rit voor de boeg. Het is ongeveer 3,5 rijden vanaf Cameron Highlands naar de jetty vanaf Lumut naar Pangkor. We moeten om uiterlijk 12:00 uur onze auto inleveren dus we willen om 8:00 uur zeker vertrekken. Aangkomen bij de Jetty (booropstapplaats) leveren we de auto in en checken in bij de office van ons Hotel (Pangkor Island Beach Resort) een prachtig resort gelegen in een (privé) baai van Pangkor Island. We stappen op de boot welke ons in een klein uurtje naar Pangkor brengt. Onze kamer heeft uitzicht op het zwembad en de oceaan toppie dus. Hier blijven we vier nachten en kunnen lekker uitrusten van onze avonturen. We zullen komende dagen ook Pangkor nog wat verkennen, we willen dit graag op brommertjes doen maar we zien wel. Wel even wennen aan de wat westerse prijzen zowel het eten als drinken is hier een stuk duurder. Na een lekkere avondmaaltijd (Maleisische Sateh) en een prachtige zonsonderang duiken we onder de wol. Donderdag: Vandaag hebben we eens helemaal niets gedaan, beetje geinternet, gezwommen, gegeten en een biertje gedronken heerlijk! Vrijdag: Vandaag brommertjes gehuurd en het eiland rondgetourd. Het rondtouren was erg leuk maar het eiland valt wat tegen, er is veel dicht vanwege ramadan en buitenom de resorts is het eigenlijk helemaal niets. We eten bij een lokaal eettentje gelegen aan het strand, heerlijk lekker Maleisisch eten. Zaterdag: De laatste dag en de laatste update. Vandaag weer een dag heerlijk niets doen, zwemmen, eten en slapen. Morgen een lange dag voor de boeg. Om 12:00 uur uitchecken, om 15:00 uur de overtocht naar Lumut en daarna 4 uur in de auto naar Kuala Lumpur. Om 1:30 uur de nachtvlucht naar Dubai en daarna naar Amsterdam waar we rond 13:30 uur (lokale NL tijd) aankomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cameron Highlands

Een verslag van 2 dagen. Maandag: Aangekomen in Cameron Highlands. Het is hier een stuk koelers we zitten op circa 1500 meter hoogte en dit is goed te merken. De rit hier naartoe was erg leuk, een lange rit door de bergen met vele kronkels en stijle beklimmingen en afdalingen. We komen aan in Tanah Ratah een charmant plaatsje in Cameron Highlands. Er hangt een soort van Engelse Koloniale sfeer, het hotel is prima en we blijven hier 2 nachten. Morgen gaan we de Cameron verkennen en zullen een aantal bestemmingen aandoen. Dinsdag, vroeg uit de veren want we willen veel doen vandaag. Het ontbijt is niet veel bijzonders maar het vult. We besluiten eerst nog even een bak koffie te gaan drinken bij jawel de Starbucks!! Lekker hoor eindelijk fatsoenlijke koffie. Li Chen maakt van de gelegenheid gebruikt en propt meteen een worstebroodje naar binnen. Vervolgens gaan we op pad. Be besluiten eerst een oude en originele Thee plantage te bezoeken. Het is erg toeristisch maar de thee smaakt fantastisch (vinden Barbara en Li Chen) echter de plaatjes en de vergezichten over de plantages zijn nog niet anders dan zodat ze vroeger waren, prachtig. Daarna gaan we verder bergopwaarts. We komen op de top van de berg en treffen daar een alleraardigste trail aan “Mossy Forrest trail” we beluiten deze een stukje te bewandelen. Al gauw lopen we letterlijk met ons hoofd in de wolken. Wat een bizare en spookachtige trafelen. Na een uurtje te hebben gewandeld terug naar de auto en bergafwaarts. We bezoeken een “stawberry” farm waar je zelf de aardbeien mag plukken, na dat Li Chen zich geen twee keer zeggen. We plukken een halve kilo prachtige aarbeien en smullen maar. Ook bezoeken we nog een butterfly farm doch de vlindertuin in Kwedamme is hiervoor een stukken beter alternatief. Nu honger gekregen van de avonturen en we beluiten naar het”Holland Cafe” te gaan voor een biertje en jawel een lekkere ijscoupe metzelfgemaakt ijs en verse aardbeien, smullen maar. Op het eind van de dag komt het werkelijk met bakken uit de hemel en zitten wij fijn onder een overkapping met een biertje weer een heerlijke dag. Morgen vertekken we naar Penang en moeten ook onze auto inleveren. Tot morgen. 

 

 

 

 

 

Belum – Penang

Vandaag weer een verslag van 2 dagen. Zaterdag: De rit van Belum naar Penang is prima verlopen, na 2,5 uur rijden (waarvan een groot gedeelte door de uitlopers van Belum) komen we aan in Penang. Eenmaal aangekomen op het eiland Penang hebben we een prachtig hotel met een mooi groot zwembad en een adembenemend uitzicht over de Straat van Malakka. We hebben ook een balkon(netje) waarvanaf we van het prachtige uitzicht over zee kunnen genieten. De rest van vandaag doen we het lekker op ons gemakje, we ploffen lekker neer bij het zwembad en genieten hier ook van een lekkere maaltijd Li Chen en Barbara genieten van Sateh met frietjes, rijst en satehsaus en ik neem een lekkere burger. Morgen gaan we Georgetown verkennen. Zondag: Vroeg op want het is erg druk in het hotel en we willen de grote meute voorzijn. Na een lekker ontbijt bleek dat vroeg uit de veren een strak plan was want na ons ontbijt staat er notabene een fikse wachtrij voor het restaurant. We besluiten om Penag Hill te bezoeken hier kun je met een soort cable car naar toe een erg fijn ritje boven op de berg drinken we een lekkere bak koffie en genieten van het uitzicht over Georgetown. Ook is er een Hindoe tempel die we even bezoeken. Hierna dalen we weer af richting Georgetown. Onze volgende stop is een Chineese Tempel (de grootste van Maleisië). Chen wil graag wierrook opsteken en een wensvlaggetje ophangen! We hebben vandaag ook onze slag geslagen betreffende het kopen van souvenirs we hebben het tot nu toe rustig weten te houden maar nu gingen alle remmen weer los, een prachtige Boedha (van een 60 á 70 cm hoog) en twee stuks prachtig houtsnijwerk (één met een chineese draak en één met chineese vissen). Dat wordt weer sjouwen!!! Maar we zijn uitermate content en weten al waar we e.e.a. zullen ophangen/plaatsen. Morgen vertrekken we naar de Cameron Highlands een lange rit van 3 á 3,5 uur. Tot morgen.

 

 

 

 

Belum Rainforest

Een verslag van 2 dagen de internet verbinding is werkelijk klote dus vandaag (3 dagen verder even tijd voor een update). Donderdag: Na een rit van 2,5 uur vanuit Kota Bharu aangekomen in het Belum Rainforest Resort wat een prachtige plek. Midden in de jungle. Een super de luxe resort met prachtige kamers en een heerlijk restaurant, hier kunnen we de komende twee dagen vast wel doorkomen. Eerst even naar het restaurant voor een versnapering, jammer er is geen bier maar wel heerlijke verse Jus daar zullen we het voor nu (en de komende dagen) dus mee moeten doen. We besluiten voor vanavond een tripje te boeken, een night jungle walk, spannend hoor! Om 17:00 uur gaat het jammer genoeg behoorlijk hard regenen dus even afwachten of de trip doorgaat. Om 21:00 uur staan klaar voor de jungle walk, en gelukkig deze gaat door. We zijn wel de enigen die meegaan! We besluiten de route in overleg met de gids wat in te korten want de trail is behoorlijk glad. Onderweg zien (helaas) we niet veel, scorpioenen en wat (grote) insecten daargelaten. Maar “zaklampen” in de jungle met echte jungle geluiden is wel erg spannend. Vrijdag: Vandaag weer een lekkere dag in het regenwoud. Belum, veel minder bekend bij de touristen heeft veel te bieden, we besluiten een dagtrip te boeken van circa 7 uur waarin we met de boot en te voet het park zullen verkennen. En we hebben geluk de Rafflesia is in de buurt gespot. Deze mooie bloem bloeit slechts 5-7 dagen en groeit slechts in een bepaalde periode. Prachtige bloem alleen deze stint verschrikkelijk. De bloemen ruiken namelijk naar rottend vlees, hiermee trekken ze insecten aan die ze vervolgens vangen. Hierna opweg naar een dorpje van de Orang Asli bezocht (dit betekent vrij vertaald oorspronkelijke bewoners). Een leuk en primitief dorpje, Chen heeft daar een blaaspijp gekocht en de bewoners hebben voorgedaan hoe hier voeger mee gejaagd werd spannend joh. Vervolgens weer een stuk varen en daarna een flink eind wandelen door de jungle opweg naar een pitoreske waterval. Onderweg hebben we ook nog een lekkere lunch! Aangekomen bij de waterval na een fikse wandeling van circa 1 uur wat een prachtige plek erg indrukwekkend. Nu weer 1 uur terug wandelen en terug met de boot naar het resort. Chen is de werkelijk de punt af….. (en wij ook) maar wat een heerlijke dag. Morgen naar Penang een rit van 3 uur. Tot morgen.

 

 

 

 

 

 

Kuala Terangganu – Kota Bharu

Vandaag van kuala Terengganu naar Kota Bharu. Een mooie rit langs de oostkust van Maleisie. Vandaag is de Ramadan begonnen. Dat kunnen we merken! Normaal gesproken zie je langs de kant van de weg vele kraampjes met eten en groente/fruit. Vandaag niet. Restaurantjes zijn gesloten, kraampjes leeg en het is opvallend rustig overal. Zo’n eerste dag vasten valt niet mee. Wij ‘vasten’ een beetje mee want er is in deze streek geen biertje te krijgen, wat we erg jammer vinden. Op onze vakantie drinken we graag een biertje samen. Dat wordt nu een ijskoffie..beetje jammer. Ons nieuwe hotel is prachtig, luxe en reusachtig. We slapen op de 18e verdieping en hebben een mooie kamer. Nadat we geïnstalleerd zijn gaan we wederom heerlijk zwemmen 8e verdieping. Een genot! We zijn duidelijk de enige toeristen hier: als we naar een groot shoppingmall in de stad gaan, worden we bekeken als bijzonderheden. Dat is ons lang niet overkomen. Gezegd dient te worden dat het ook de combinatie LC en twee blanken is, maar toch worden we na gestaard. Ondanks Ramadan zijn er hier gelukkig ook niet-islamieten waar de grote ketens in de mall gewoon voor open zijn. En dus genieten we vandaag van een heerlijke maaltijd bij de yellow arches! We bereiden ons voor op een tocht door Belum National Rainforest waar we morgen voor twee nachten heen gaan. De binnenlanden weer in: we zijn benieuwd! CU!

Renaissance
Hotel Renaissance Kota Bharu
Belum State Park
Belum State Bark

Cherating – Terangganu (homestay)

Vandaag op tijd uit bed en ontbijten aan het strand. Het is ’s morgens om 8:00 uur al behoorlijk van temeratuur (circa 25 graden). Na het ontbijt uitchecken en op weg naar Terangganu voor een homestay. Onderweg passeren we een turtle sanctuary en besluiten even te stoppen. Niet veel bijzonders maar we zien wel hoe zie in Maleisië de schilpadden beschermen door hun broedplaatsen af te schermen voor mensen. Schijnbaar is het in Maleisië een delicatesse om eieren van schilpadden te eten erg jammer om te zien. Er zijn op de sancturay diverse kleine zeeschilpadden die daar zijn geboren (uitgekomen) en later weer worden uitgezet in zee.  Gelukkig zijn er langs de gehele kust (oost en west) sanctuaries om zorg te dragen voor de schilpadden, een goede zaak dus. Rond 15:00 uur komen we aan in Terangganu en zoeken ons werkelijk te pletter naar het adres voor onze homestay, de GPS die bij de auto zit is niet zo gedetailleerd dan normaal. 16:00 uur, eindelijk gevonden we worden warm welkom geheten door het gehele gezin. Vader, Moeder, Oma, 4 kinderen (2 meisjes en 2 jongens). Samen met de meiden bezoeken we voor het eten het strand. Om 20:00 uur wordt het eten geserveerd heerlijk, Kip (Ayam), Rijst, Vis, Kroepoek, Sambal, Curry en nog veel meer. Na het eten krijgen we door vader een rondleiding door de stad. We bezoeken de Moskee en krijgen uitgebreid uitleg over het Islamitische geloof. Daarna tijd voor ons bedje. Rond 8:30 staat het ontbijt voor ons klaar, verrassing rijst met een eitje. Wel lekker maar beetje te zwaar als ontbijt. Daarna bezoeken we samen met één van de dochters de stad en gaan naar een lokale markt waar alleen Maleisiërs hun inkopen doen. Het was een markt naar ons hart, kruiden, groente, fruit maar uiteraard ook vlees en vis. De fotos zeggen vast genoeg, alleen jammer dat we de geuren niet kunnen delen. We besluiten ons eerste souvenir te kopen een typisch Maleisisch spel “congkok” genaamd, gisteren hebben we dit samen met de dochters gespeeld, een erg moeilijk rekenspel wat met knikkers en een houten bord wordt gespeeld. Met de boot waarmee we ook gekomen zijn gaan we rond 12:00 uur weer terug naar huis waar de lunch voor ons klaar staat, rijst! Met kip (2 soorten) pittig en erg pittig, vis en kroepoek. Na de lunch worden we opgehaald door vader en brengen we een bezoek aan zijn werk. Gisterenavond hebben we gezellig gepraat en het bleek dat vader leraar is op een basis school, nou zo een kans kunnen we niet aan ons voorbij laten gaan. We worden hartelijk ontvangen en krijgen een uitgebreide rondleiding door de lokalen, lerarenkamer, kantoren en worden voorgesteld aan de directeur wat een super middag. Na de leuke ochtend en middag checken we in ons hotel en relaxen wat aan het zwembad. Het avondeten bestaat dit keer niet uit rijst maar uit Sateh, Hamburger en Spaghetti heerlijk. Morgen rijden we naar Kota Bharu een tripje van circa 200km langs de kust. Tot morgen.

Markt3
Someone is watching you!
Markt7
Hier nog wel “vogeltjes markt”
Veerdienst
De lokale voetveerdienst Vlissingen – Breskens
Markt6
Laat uwen kop niet hangen!
Markt5
Zeker geen AH Plofkip
Markt4
Chen kijkt haar ogen uit op de markt
Markt1
Alle soorten groenten en fruit is beschikbaar

Taman Negara – Cherating

Vandaag een reisdag, eerst de boottocht van 3 uur en daarna onze auto ophalen. Dat is wel even wennen links rijden. Maar gelukkig geen problemen de wegen zijn redelijk tot goed en het verkeer is ook redelijk tolerant. We zijn aangekomen in Cherating het hotel is net een voldoende maar het zwembad en het uitzicht is een dikke 9. Zitten aan het strand aan de Zuid Chinese zee. Morgen een homestay we zijn benieuwd tot morgen.

20130708-102444.jpg

20130708-124255.jpg

Taman Negara II

Vandaag een geweldige dag. Vroeg uit de veren en vervolgens ontbijten in TN NP, een heerlijk ontbijt. Hierna een Jungle Walk van 3 á 4 uur met een gids. Onderweg vertelt de gids alles over de flora en fauna en vertelt ook hoe men vroeger alles wat nodig was om te (over)leven uit de jungle haalde. Eerst bergopwaarts richting de top van een bescheiden berg echter een mooi viewpoint (was alsnog best een stevige klim) Li Chen met haar korte beentjes (maar ook Papa en Mama) had er nog een flink karwei aan. Maar uiteindelijk samen de top gehaald, genoten van het uitzicht en even uitgerust (Chipje en Water en de accu is weer opgeladen). Hierna weer naar beneden, dat gaat een stuk gemakkelijker (vindt ook Chen). Aangekomen bij de canopy walk een lange en vooral hoge hangbrug gespannen tussen de toppen van de bomen (naar het schijnt de langste en hoogste ter wereld). Wacht ons jammer genoeg een flinke wachtrij er mogen maar 3 á 4 mensen tegelijk op de hangbrug en toevallig vandaag is het behoorlijk druk met schoolkinderen die ook een bezoekje brengen aan TN NP. Besloten om toch maar te wachten en uit te rusten van de wandeling. En het wachten meer dan waard wat een uitzicht prachtig hoor. Li Chen vond het in het begin wel spannend maar al gauw erg leuk, op het eind durfde mevrouw zelfs alleen te lopen. Hierna lekker terug naar het huisje gewandeld om even om te kleden want het zweet had rijkelijk gevloeid en het was tijd voor een lunch. Chen lekker frietjes, Bar fried chicken met rijst en ik sweet en sour chicken met rijst, erg lekker weer. Daarna hebben we een bootje gecharterd en zijn we stroomopwaarts de rivier verder gaan verkennen, wat een heerlijk tochtje. De jungle werd steeds nauwer en nauwer en de stuurman had zijn werk om de boot goed tegen de stroming in te maneuvreren. De rivier werd ook steeds ondieper dus kon de boot uiteindelijk niet meer verder. Uitstappen dan maar en nog een stukje wandelen door de jungle (circa half uurtje) om uiteindelijk aan te komen bij een watervalletje, hier heerlijk afgekoeld en wat gezwommen. Chen heeft genoten. Allen jammer van die vervelende bijen die aldoor rondvlogen. Tijd om terug te wandelen en weer terug te varen, wat een heerlijke dag in de natuur. Morgen weer vroeg op want we moeten weer terug naar Kuala Tembeling waar de huurauto klaar staat en we aansluitend zullen doorrijden naar Cherating. Tot morgen.

Bukit Terisek
Aangekomen op de top (Bukit Terisek)

Canopy2

Canopy1
De Canopy Walk
Canopy3
De Canopy Walk
Rivier tochtje
Genieten van het boottochtje
Rivier tochtje2
Boottochtje over de rivier
Zwemmen
Lekker zwemmen bij de waterval

Taman Negara

Vandaag een lange (reis)dag achter de rug. Vanochtend vroeg uit de veren 6:15h ontbijten en vervolgens tassen (in)pakken, om 7:30h worden we in de lobby opgehaald voor onze rit naar Taman Negara NP.  Vanuit KL is het circa 3 uur rijden richting onze opstapplaats Kuala Tembeling onderweg ontmoeten we een stel medelanders en kletsen wat bij de drie uur zijn zo voorbij aankomen in Kuala Tembeling even een hapje eten en daarna is het nog drie uur varen over de rivier richting TN NP. Uiteindelijk komen we rond 4 uur aan op onze plaats van bestemming TN NP.  Na een  welkomstdrankje volgt inchecken en gaan we het NP park (waarin ons huisje middenin staat) een beetje verkennen. We slapen de komende 2 nachten in charmante en nette challets (huisjes). De huisjes zijn voorzien van een veranda met uitzicht op de jungle. We besluiten om eerst even wat te  drinken (biertje) en hierna voor morgen een aantal trips te boeken. We zullen om 9:30 h starten met een Jungle Walk van ruim 3 uur, welke ons ook over de langste canopy walk zal leiden.  ’s middags zullen we per boot de rivier verder stroomopwaarts verkennen tijdens deze trip is er ook gelegenheid voor lekker zwemmen bij een mooie waterval. Tot slot zullen we ’s avond een Night Jungle Walk maken waar we kunnen genieten van alle jungle geluiden.  Overigens nu ik dit verhaaltje typ hoor ik overal rond ons heen krekelens, cycanes en geko’s wat een heerlijk en rustgevend geluid. Tot morgen.   

Monkey
Aapje op de kruising!
Huisje
Ons huisje in TN NP

Kuala Lumpur

LiChen4
Samen met mama bij de apen, spannend
LiChen5
Daarna alleen poseren naast de apen

Vandaag eerst uitslapen, lekker ontbijten en een beetje bijkomen. De jetlag zit er nog behoorlijk in. We besluiten om deze ochtend terug te gaan naar het park waar Li Chen weer lekker kan zwemmen en spelen. Deze middag staat er ook nog een trip op het programma naar het park Kuala Selangor. Hier komen vele Fire Flies voor en dit schijnt een spectaculair gezicht te zijn, nou wij zijn benieuwd! Na een lekkere bak koffie bij een leuk tentje onder de Petronas Twins lekker gerelaxt in het park. Om 3 uur terug naar het hotel waar we worden opgehaald voor ons tripje. Terwijl we verder wegrijden van Kuala Lumpur zien we de omgeving groener en groener worden, mooi hoor. Onderweg maken we nog een stop en komen hier vele apen tegen, Li Chen kijkt haar ogen uit, zitten deze niet in een kooi? Nee hoor deze apen lopen hier los en graaien en snaaien alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Chen is eerst een beetje terughoudend (prima, want het zijn tenslotte wilde dieren) maar daarna wil ze best wel even op de foto. Eigenlijk kan de dag al niet meer stuk. Daarna lekker eten in een goed seafood restaurant waar ze gelukkig ook kip hebben. Chen eet haar buik rond in garnalen, vis en als slot watermeloen (Maloen zoals Chen het noemt). Met een goed gevulde buik op pad naar de Fire Flies. Zou het wat zijn of is het uiteindelijk een “tourist trap”. Aldaar aangekomen krijgen we een zwemvest om stappen in een roeiboot (met roeier) en roeien de rivier op, nu maar wachten tot het helemaal donder wordt, en dan………. ja wel hoor Fire Flies, duizenden en duizenden het lijkt wel kerst! Alle vliegjes knipperen tegelijk aan en uit wat een prachtig gezicht. Chen krijgt er van de roeier één op/in haar hand en geniet van het flikkerende lampje…….! SUPER. Nu terug naar KL en naar ons bedje want morgen vertrekken we vroeg naar Taman Negara. Onderweg zien we de Petronas Twins nog in de avond, wat een prachtige torens. Tot morgen.

LiChen6
Genieten van het uitzicht

 

Toren
Petronas Twins By Night