Dag 16, 17 en 18: Tirol en omgeving Slot Neuschwanstein

Na een hele natte dag in de Oostenrijkse Alpen (Tirol) houden we dit voor gezien. Onder de luifel hangen en binnen Agricola, Rummikub en Carcassonne spelen wordt je ook beu. Het weer laat weinig verbetering zien. Vervelend in Nederland is het 30 graden plus. En bij ons nauwelijks 14 graden en regenachtig (koud dus en zeker geen vakantie weer). Kortom we zijn er klaar mee. We besluiten in te pakken en door te rijden tot waar de zon schijnt. In dit geval omgeving Beieren. Dit stond ook al in het programma dus geen probleem, we verkennen de omgeving van slot Neuschwanstein.Neuschwanstein in Beieren is een kasteel gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en trekt zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar en is hiermee een van de populairste toeristische attracties van Duitsland. De bouw werd door Ludwig gestart in 1869 en zijn bedoeling was het oprichten van een middeleeuws ridderslot. Ironisch genoeg werd het kasteel, dat gebouwd werd voor één enkele bewoner, zes weken na de dood van Lodewijk II geopend voor bezoekers, en sindsdien is het een Europese topattractie. Walt Disney heeft Neuschwanstein bezocht voordat de bouw van zijn eerste themapark begon en het was de inspiratie voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië.We bezoeken Schloss Hohenschwangau, Slot Neuschwanstein en het zomer verblijf van Lodewijk II Slot Linderhof. Aan de binnen zijde is Linderhof verreweg het meest indrukwekkend we hebben nog nooit zoveel pracht en praal bij elkaar gezien. Helaas mag je binnen niet fotograferen. Daarentegen zijn de buitenzijden van zowel Schloss Hohenschwangau, Slot Neuschwanstein echt prachtig. Het is nog een hele klim om uiteindelijk bij beide kastelen te komen. En dan nog maar gezwegen over de moeite die je moet doen om een kaartje te bemachtigen, je moet beiden (zeker in de vakantie) ruim een week van te voren boeken anders kun je het vergeten. ’s morgens worden er nog wat kaartjes aan geboden maar dan moet je wel vroeg uit de veren. Dus half 6 op en om 7 uur in de rij voor het ticketloket. Maar het vroeg opstaan en wachten meer dan waard. We hebben genoten. Nu rijden we verder naar Tettnang.

Dag 15: Lago di Cavazzo Italië

Vandaag doen we kort Italië aan. Morgen treken we door naar de grens tussen Oostenrijk en Italië. We hebben voor morgen een camping op hoogte geboekt circa 1500 meter. Maar vandaag staan we aan een prachtig meer genaamd Lago di Cavazzo. We staan met de camper dicht aan het meer en het is helemaal niet druk wat een verschil met onze eerdere Kroatië ervaring. We huren een kano en varen heerlijk over het meer. Puur genieten. Morgen naar de Alpen.

Dag 14: Bezoek Lippizaner Stoeterij

Kroatië houden we al voor gezien. Dit land is/wordt massaal overlopen door het toerisme. Vreselijk vechten om een plekje op het strand (kiezels) een overvolle campsite vies sanitair en zo kan ik nog wel even door gaan. Totaal niet ons ding. We pakken in, passen de route aan en rijden terug naar Slovenië, we brengen vervolgens eerder dan gepland een bezoek aan de Lipizzaner Stoeterij in Lipica. De Lipizzaner is een paardenras dat wereldberoemd is dankzij de fameuze Spaanse Rijschool in Wenen (Vaak te zien tijdens het Nieuwjaarsconcert). Maar oorspronkelijk komen Lipizzaners uit het plaatsje Lipica in Slovenië. Nog steeds staat daar de oude stoeterij en worden er nog regelmatig shows gegeven met de witte Lipizzaner paarden. Ik had werkelijk nog nooit van het bestaan van deze plaats gehoord en was in de veronderstelling (gebaseerd op de film Crimson Tide waarin Denzel en Gene een discussie hebben over Lipizzaner paarden) En hierbij werd gesteld dat deze paarden uit Spanje kwamen. Echter zowel Gene Hackman als Denzel Washington waren beiden fout want ze worden blijkbaar gefokt in Slovenië. We bezoeken de stallen, weiden en de diverse rijbakken met als afsluiting een prachtige show. LC heeft genoten en eerlijk gezegd vond ik het bezoek zeker de moeite waard. We eindigen de dag op een rustige campsite waar we lekker eten maken en genieten van een koude Weizen. Morgen gaan we naar Italië.

Dag 13: Predjamaburcht

Vanochtend bezoeken we de Predjamaburcht. Deze sprookjesachtige burcht is het enige nog intact zijnde grotkasteel ter wereld. Het is gebouwd in een 123 meter hoge rotsformatie. Gebleken is dat de burcht nagenoeg niet te bezetten was. Het bekendste verhaal is dat van kasteelheer Erazem en tijdens een rondleiding (met audio guide in NL) komt de legende van Erazem tot leven. We bezoeken de grot die leidt naar de verticale schacht waardoor dorpelingen de kasteelheer van voedsel voorzagen. En we bezoeken de nieuwe versie van het wc-gebouwtje, waar het allemaal eindigde. Het eerste kasteel werd zo’n 800 jaar geleden gebouwd op de plek van de huidige burcht, onder een 123 meter hoge rots. De burcht zoals hij er nu staat, dateert uit de 16de eeuw. Wat met name indrukwekkend is dat de kasteelmuren naadloos overgaan in de rotsformatie wat erg indrukwekkend is. Het leven in die tijd was vast geen pretje wat het was altijd koud en vochtig in heg kasteel, zelfs vandaag met buiten temperaturen rond de 30 graden is het binnenin het kasteel kil.

Het verhaal van Erazem: In de vijftiende eeuw wekte de Sloveense kasteelheer Erazem de toorn van de Habsburgse keizer door diens legerleider te vermoorden. Om te ontkomen aan de wraak van de keizer trok Erazem zich terug in zijn kasteel, dat onder de bescherming van een reusachtige rotsformatie was gebouwd. Het keizerlijke leger blokkeerde daarop de poorten van de onneembare burcht, in een poging Erazem uit te hongeren. Echter wat de belegeraars niet wisten, is dat Erazem via een verborgen grottenstelsel toch aan voedsel kon komen.

De kasteelheer wist zo uiteindelijk een jaar en een dag uit handen van zijn rivalen te blijven. Totdat hij werd verraden door een van zijn naasten. Die seinde de Habsburgers in toen Erazem zich op de zwakste plek van de burcht bevond namelijk de wc (laatste foto). Eén kanonschot bleek voldoende om de roemruchte kasteelheer te vellen. De kanonskogels liggen nog naast de toilet.

Dag 12: Canyoning Soca Slovenië

Na het raften en ziplinen deze ochtend wat nieuws we gaan namelijk canyoning ondernemen……. en echt werkelijk geen idee wat ons te wachten staat maar het moet waanzinnig gaaf zijn. Canyoning in Slovenië gebeurt in canyons en ravijnen van de rivier de Soca. Canyoning betekent letterlijk: Ravijnen trotseren door natuurlijke grenzen en barrières te overwinnen. De natuurlijke stroomversnellingen en watervallen zorgen voor een flinke dosis opwinding. Na iedere sprong, afdaling of glijpartij komen we terecht in natuurlijk gevormde vijvers vol met kristalhelder water. Naast de spectaculaire afdalingen zijn we omgeven door prachtige natuur. De kloof nabij Bovec is uitermate geschikt voor een eerste kennismaking en er is weinig tot geen ervaring voor nodig maar wel wat lef. Want je moet wel spingen vanaf rotsen tussen de 4 en 8 meter hoog waarna je met een plons in een onbekende poel/vijver terechtkomt. Gelukkig hebben we ook hier een ervaren en rustige gids die het op het gemakje doet en ons de tijd geeft te wennen aan deze nieuwe onbekende ervaring. Maar wat is dit super gaaf. Een regelrechte eersteklas injectie met adrenaline. Wat een super ervaring was dit. Li Chen (en uiteraard wijzelf) hebben met volle teugen genoten. Nu op naar Gradisce Pri Wipavi.

Dag 11: Kanin Berg Bovec

Na onze prachtige wandeloing besluiten we naar Bovec te rijden en nemen de skilift. De Skilift brengt ons bovenop de Kanin Berg en het uitzicht is werkelijk fenomenaal. De berg is circa 2500 meter hoog en is normaliter een skigebied. Maar uiteraard kun je er in de zomer meer dan perfect wandelen.

Dag 11: Tolmin Kloof

Vandaag een wandeling langs de Tolmin kloof.De Tolmin kloof is onderdeel van Triglav National Park gelegen in de Sloveense Alpen. De Tolmin kloof is in de loop der tijd ontstaan door de kracht van de turquoise rivier Tolminska. Het bizar heldere water is bij de juiste weersomstandigheden bijna nep zo blauw. In combinatie met de vele bijzondere planten, bomen en het heldergroene mos dat tegen de rotswanden groeit is het net alsof je door een sprookjesbos wandelt.Door de gehele kloof is een wandelpad van zo’n 8 kilometer aangelegd. Het pad leidt ons via de rivier naar diverse watervallen, grotten, uitzichtpunten, bruggen en andere fotogenieke plekjes.

Dag 10: Raften op de Soca Rivier

Na een lekkere lunch gaan we raften op de Soca rivier. We waren in de veronderstelling gezien de droogte dat het allemaal niet veel zou voorstellen. Wrong…… door de regen van afgelopen nacht is het peil behoorlijk gestegen en is de rivier behoorlijk wild. Na het verkrijgen van onze wetsuits en helm krijgen we een instructie. Wederom een erg vaardige instructeur die van wanten weet. Hij heeft veel raft ervaring, weliswaar niet op de soca rivier want daar is hij nog maar één seizoen maar wel op diverse andere prachtige rivieren door Europa en Amerika. We hebben 4 medepassagiers uit Australië en Oostenrijk. We worden met een bus samen met de raft naar de rivier gebracht waar we eerst onze vuurdoop krijgen. Kopje onder in de rivier. De gids verteld ons dat dit dus ook de reden is waarom we liever niet om willen slaan want het water is namelijk slechts 10 graden en ondanks onze wetsuits is dit echt erg koud brrrrr. Wat een ongelooflijke ervaring was dit weer. Naast wat rustige stukken zaten er ook behoorlijke wilde stukken in de rivier waar we flink aan de bak moesten om de raft op koers te houden/krijgen. Onderweg nog een prachtige stop gemaakt waar van de raft een soort glijbaan werd gemaakt en waar we vanaf konden glijden. Een super ervaring en een super dag.

Dag 10: Ziplinen Bovec Soca Valley

Vandaag een sportieve dag. We beginnen met Ziplinen. Dit doen we in de Soca Valey te Bovec. Het weer is prachtig en we hebben we zin in. Aangekomen bij het agentschap krijgen we onze uitrusting. Helm, Handschoenen en uiteraard klimgordel. Onze gids is tevens de instructeur van alle guides en straalt vertrouwen en ervaring uit. We zijn met een klein groepje (5 personen) en worden met een stoere 4×4 de berg opgebracht. Naar mate we hoger komen realiseren we ons dat de ziplines echt op hoogte zijn. We zullen in totaal 5x een kloof oversteken op circa 250 meter hoog. De gemiddelde lengte van de lines is tussen de 500 en 800 meter. De snelheid zal gemiddeld rond de 60km/h zijn maar er is één line waar je 80km/h kun halen. Li Chen is niet zwaar genoeg om zelf te gaan en mag met een ervaren guide mee. In eerste vindt ze dit maar niets maar die 30kg samen met het gewicht van de guide en de ervaring van de guide doen de snelheid onderweg behoorlijk oplopen. We genieten met volle teugen en zien uit naar ons middag uitje…… Raften op de Soca rivier.

Dag 9: Een paar kiekjes

In de buurt van onze camperplek is een schitterende rivier met werkelijk adembenemende kleuren. Ik heb er een uurtje voor uitgetrokken hier wat foto’s te nemen en deze wil ik jullie niet onthouden. Ik was er wat later op de dag begin avond en er kwam net wat mist over de rivier. Het resultaat mag er zijn al zeg ik het zelf.