Yellowstone

IMG_6013Vandaag de grote dag. Ik heb hier een half jaar naar uit gekeken en wat staat er veel op ons programma .. We beginnen in ieder geval op tijd. Wiens idee was dat ook al weer om zo vroeg in het park te willen zijn? Oh ja, dat van onszelf.. dus ja, dan gaat de wekker net na half 5 en sta je nog in het donker in Yellowstone om te genieten van de zonsopkomst temidden van stomende riviertjes, geisers en potholes… Wat een geweldige ervaring!!
IMG_5769

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was slechts een enkeling die net zo gek was als wij en er bij het ochtendgloren bij was. Het was zó mooi, zó rustig en zó koud… een erg bijzondere ervaring. Zodra de zon eenmaal boven de bergen uit piepte, klom de temperatuur ook tot behaaglijker temperaturen.  Stonden we in het begin van de ochtend met een hemd, shirt, trui en softshell jas aan de kleumen, een paar uur later was alleen het hempje nog aan en tipten we de 30 graden aan. De afwisselende geothermische landschappen doen surrealistisch aan. Overal rookt, borrelt en stinkt het landschap. Variërend van weidse valleien, bergrotsen, dennenbossen, meren , watervallen en poeltjes zie je de geschiedenis van de aarde aan je voorbij trekken. En de vergankelijkheid van alles dringt hier menig maal tot je door. We zijn slechts een rimpeling in de tijd als je hier om je heen kijkt en probeert te realiseren hoe lang deze plek al bestaat…….
IMG_6026

We mijmeren al fotograferend en filmend de ochtend door, zelfs Li Chen is er van onder de indruk en probeert te snappen wat alles is en waarom (‘waarom’, ‘waarom?’en nog eens ‘waarom?’). Ze kan je inmiddels heel wat vertellen over de bacterien (thermophilae en extremaphilae) die alle mooie kleuren veroorzaken, onder andere te zien in de Grand Prismatic Spring. Eén van de hoofdredenen dat ik hier graag heen wilde. De andere reden dat we hier zijn, is het wild: de beren (zowel grizzly als zwarte) en niet in de laatste plaats de bizon. Ook de Elk (damhert?) en de Moose… En nadat we een ochtend en middag door het park hebben getrokken zonder ook maar één dier te hebben gezien, dachten we dat we het vooral van de flora moesten hebben maar niets bleek minder waar. Aan het eind van de middag, op een mega druk plekje in het park, staat er een bijzonder grote Elk naast de weg te snoepen van lekker mals gras.

IMG_6096 En even later rijden we door de groene grasvlakten en komen we meerdere bizons tegen (wat zijn die groot!!). In gedachten zien we de indianen al onder de indruk zijn van een grote horde van deze beesten. Wat moet dat indrukwekkend zijn geweest in de tijd dat er duizenden van deze reuzen over de vlakten raasden…IMG_6175

En helemaal aan het eind van de middag,als we al terug rijden naar ons hotel, spotten we in de verte een grizzly. Te ver weg om te fotograferen, dicht bij genoeg om te filmen maar de beer loopt in de vallei en dus moet Li Chen hoog opgetild worden om het enorme beest te kunnen zien. Ondanks de afstand  zien we dat het een groot beest is. Op het gemakje aan de wandel langs de rivieroever.. Wauw! Wat een prachtige dag was dit!!! En morgen nog een dag om de rest van het park te zien (want het is grooooooot!)   IMG_5977