Dagelijkse archieven: 12 augustus 2023

Ubud

Gisteren zijn we met de speedveerboot van Gili Air naar Bali gevaren. Een bijzondere ervaring want het ging er in de boot hetzelfde aan toe als in een vliegtuig: veiligheidsinstructies, vaartijd, een snackservice en water en bij aankomst een nat doekje ter verfrissing!

Fietsen door de rijstvelden

Dus wij naar Ubud, het kunstzinnig centrum van Bali. Vooral een chaos eigenlijk. Ubud en omgeving is één groot verkeersinfarxt omdat er teveel mensen naar dat kleine plekje wil. Daarom staat t verkeer er continu vast in alle kleine straatjes. Geen doorkomen aan. Veel toeristen huren dan ook een scooter, wat levensgevaarlijk is aangezien er amper verkeersregels gebruikt worden: iedereen haalt elkaar links en rechts in.

De straten zijn versierd ter ere van Kuninger

We willen graag een souvenir kopen wat past bij Indonesië, en bezoeken een hootsnij-werkolaats & -galerij en kiezen een prachtig gekleurd exemplaar uit. De kleuren knallen je tegemoet en het houtsnijwerk is subliem gedetailleerd. We vinden t prachtig en dit krijgt vast weer een mooi plekje in ons huis, tussen de andere souvenirs (ook allen houtsnijwerk realiseren we ons!)

Tijdens de fietstocht bezoeken we prachtige tempels

En vandaag vallen we met onze neus in de boter want het is Kuninger, een Hindoe feestdag waarbij de mensen in prachtige kleren offers gaan brengen bij de tempels, op straat, aan auto’s en waar al niet meer. Een bezoek aan een prachtige tempel waar een paar families de goden komen vereren maakt diepe indruk. De ouderen en ook de kinderen bejegenen ons erg vriendelijk en nieuwsgierig. Het is dan ook een feestdag, maar toch, we komen zomaar hun feestelijke ceremonie bekijken. Ook zijn er kleine optochten met een Barung (varkenachtige stier) die de goede geesten en aura’s gunstig stemt en de donkere krachten ook eert. Een feestelijke dag om op de fiets de omgeving van Ubud te verkennen. En wat worden we overal vriendelijk gegroet! Een liefdevolle eilandengroep, de Sunda’s!

Bij alle huizen is ook een kleine tempel ter ere van Kuninger

Dat fietsen is trouwens erg leuk. Vooral ook omdat we bergafwaarts gaan. We rijden over de drukke weg (niet vergeten om links te rijden!) Maar fietsen ook op de kleine fietspaden tussen de rijstvelden door. En ook daar staan tempeltje waar geofferd wordt voor een rijke oogst en dankbaarheid. Sommige velden zijn al geoogst, andere worden binnenkort geoogst, want rijst kan 4x per jaar worden gezaaid en geoogst.

Vandaag een feestdag genaamd Kuninger

Als afsluiting een heerlijke Indonesische maaltijd bij een familie thuis maakt dit weer compleet. En als afsluiter een duik in het zwembad van het hotel om af te koelen.

Ons zwembad bij het hotel midden in de natuur

Vanavond onze laatste avond op Bali, morgen gaan we weer op huis aan. Via Denpasar, Jakarta naar Amsterdam. Het voelt zoals iedere keer opnieuw raar om een mooi land gedag te zeggen: we zouden hier nog wel weken kunnen rondreizen want we zijn t nog lang niet beu. Maar aan alle mooie dingen komt een eind. Dus vanavond voor een laatste keer met z’n allen uit eten en genieten van het lekkers dat de Indonesische keuken te bieden heeft! Selamat Makan dus! (Smakelijk eten)

Prachtige kleuren bij de tempels

Gili Air

Dwars door Lombok gereden, met prachtige rijstvelden, tabaksplantages, vergezichten, dorpjes en veel boertjes die hun waar met paard en wagen vervoeren. We genieten van het uitzicht onderweg naar Bangsal waar we de speedboot nemen naar Gili Air, de kleinste van de beroemde Gili eilanden. Maar voordat we deze overtocht maken stoppen we bij een beachclub. Deze wordt door een Nederlands stel gerund wat duidelijk merkbaar is: het is er superschoon; alles is héél én alles werkt! Wat heerlijk!!!! Ook het eten is geweldig lekker: ik heb zelden zo’n lekkere pasta carbonara gegeten! De bedjes, de lighoeken, het zwembad, t uitzicht over de Bali-zee, alles is perfect! Met deze ervaring stappen we op de speedboot naar Gili Air. Een korte overtocht naar een hagelwit strand.

Lekkere mocktail

Het hotel ligt pal aan het strand met ook nog eens twee zwembaden. We nemen een kamer upgrade want we pasten er niet in, en belanden op het mooiste plekje met fantastisch uitzicht.

Prachtige stranden

Gili Air is niet zo groot: je kunt er gemakkelijk een rondje lopen, en er zijn meer dan voldoende eetgelegenheden en ‘winkeltjes’ (stalletjes eigenlijk). We plannen een massage in voor de volgende dag en genieten van de rust en t uitzicht.

Rondje touren op de fiets

Dineren op het strand. Dat hebben we ooit eerder gedaan maar toen samen met miljoenen zandvlooien. Dit keer is het een plaatje uit de film: lampjes, parasolletjes, de zee naast je, een barbeque, een lekker drankje en heerlijk eten. Top!

Lekker eten in een leuk restaurant

Gili staat bekend om zijn snorkelmogelijkheden: de koraalriffen zijn mooi, en vooral de zeeschildpadden zijn een reden voor bezoek. Li Chen en ik gaan ’s morgens op pad voor een dagje snorkelen vanaf de boot en zoen de prachtigste vissen, maar vooral veel schildpadden. Ze zwemmen loom en rustig door t water. Ze komen naast je zwemmen en storen zich niet aan jouw aanwezigheid. Zo kun je een eindje met Ze meezwemmen. Af en toe komen ze naar het oppervlak om adem te halen. Dan kijken ze even om zich heen of de kust veilig is en duiken ze weer naar beneden. Heel bijzonder om van zo dichtbij te ervaren!!!

Pieter verkent het eiland wandelend en op de fiets.