Bolowo & Bena

Het dorp Bajawa waar we logeren, ligt tussen twee vulkanen. Een mannelijke en een vrouwelijke. Van oorsprong heerst hier het matriarchisme, waarbij de vrouwen het voor het zeggen hebben.

Selfie bij Bolowo

We starten de dag met een mooi uitzicht over de vrouwelijke vulkaan, staand op een andere slapende vulkaan, de Bolowo. We treffen het vandaag. Gister (en de 4 dagen hiervoor) was het slecht weer (bewolkt, nevelig met een bui) maar vandaag is het prachtig helder weer en zien we de oceaan zelfs liggen.

Bolowo vulkaan

Daarna rijden we door naar Bena. Een traditioneel dorp waar je de culturele aspecten van het matriarchisme terug ziet. Het lijkt voor toeristen opgezet, maar de familie-oudsten (de oma’s!) wonen er nog allemaal, met enkele andere familie leden.

Traditioneel Bena

Zo komt er een puber op zn brommer thuis, kleedt zich om en gaat oma helpen. We mogen dus zomaar door hun privé dorpje wandelen, zoals men bij ons door Giethoorn gaat.

Prachtige lokale bevolking

Met het verschil dat hier de huisjes van hout en riet zijn en er alleen water en soms elektriciteit is. Het voelt alsof we indringers zijn in hun privé leven, maar de gids vertelt ons dat dit ook zorgt voor het vasthouden van de tradities van dit eiland.

Traditioneel huis in Bena met ervoor de graven van familieleden

Dorpje Bena met Bolowo vulkaan op de achtergrond

Een antwoord

  1. Prachtig zeg en wat bijzinder dat je zo een kijkje mag nemen in het leven van deze mensen.

Reacties zijn gesloten.