Oostenrijk Dag 4

Vandaag een nieuwe ervaring namelijk CAVING. We hebben geen zonnebril of zonnebrandcrème nodig want het meeste van de middag bevinden we ons onder de grond. We dalen af in de Ambergstollen,  de tocht neemt ons mee naar een mysterieus grottenstelsel in de bergen vlakbij Haiming. Ooit was dit stelsel het grootste energiecentrale project van de 2e Wereldoorlog, vandaag de dag is het een imposant ondergronds avontuur.

 

 

 

Onze tocht voert ons eerst door een vertakt maar vlak grottenstelsel. Via een zijuitgang komen we naar buiten op een schitterend plateau met een prachtig uitzicht over het Inntal en Haiming. Het laatste stuk dalen we steil af door de tunnel met behulp van touwen en valbeveiliging.

 

 

De vermeende Duitse windtunnel is gebouwd als test faciliteit van Messerschmitt en het Munich Air Research Institute. Naar verluidt wordt water uit de Ötztaler Ache door een tunnel in een kanaal (waarschijnlijk een drukleiding) naar een waterturbine geleid. De turbine drijft de windtunnel aan, die zich aan de voet van een berg (bovengronds) bevond het systeem was een zogenaamde hydrodynamische windtunnel.

Dit betekent dat een of twee schachten in de rots zijn uitgegraven en welke met water zijn gevuld. Nadat de uitlaat aan de onderkant was geopend, werd door het uit de schacht stromende water via een andere tunnel, schacht of leiding lucht aangezogen. Dit effect werd toen uiteraard gebruikt voor de windtunnel. De windtunnel zou aan het eind van WWII door de Franse troepen zijn ontmanteld en de turbine is naar verluid tot op de dag van vandaag nog in gebruik in de Franse Alpen of Pyreneeën. Een prachtige kennismaking met historie en avontuur wij hebben genoten.

 

 

2 gedachten over “Oostenrijk Dag 4

Reacties zijn gesloten.