Weetjes over Zuid Afrika

 1. Je in sommige restaurants in Zuid Afrika je eigen alcohol mee mag nemen. In Nederland is dit haast ondenkbaar. In ZA valt dit onder het BYO model, Bring Your Own. Je mag dan zelf je alcoholische versnaperingen meenemen in ruil voor een klein bedrag. Dit is overigens niet overal geldig en je kunt het altijd het best van te voren vragen om misverstanden te voorkomen.
 2. Je bij binnenkomst van Zuid Afrika een geboorteakte moet kunnen overleggen. Wanneer je reist met slechts één van de ouders van een minderjarige moet je naast een paspoort en ticket ook een officieel geboortecertificaat meenemen op reis.
 3. Er in zuid Afrika 28.000 windmolens in staan. Alleen Australië heeft meer.
 4. In Zuid Afrika de eerste levensvorm is gevonden. De eerste levensvorm op aarde was – waarschijnlijk – blauwgroene alg. Dat werd maar liefst zo’n 3500 miljoen jaar geleden gevonden in Zuid-Afrika.
 5. Zuid Afrika In de zomer geen tijdsverschil kent met Nederland. Geen jetlag dus! Alleen in de winter is het er een uur later dan in Nederland.
 6. Zuid Afrika gezien wordt als de ‘wieg van de mensheid’ Bij Langebaan zijn namelijk de oudtste sporen van de homo sapiens gevonden.
 7. Zuid Afrika het enige land is met een straat waar twee nobelwinnaars hebben gewoond? De Vilakazi Street in Soweto vormde de thuisbasis voor niemand minder dan Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu.
 8. Zuid Afrika ook wel de ‘Rainbow Nation’ wordt genoemd vanwege de enorme mengelmoes van culturen en religies. Het land telt maar liefst 11 officiële talen.
 9. De hoofdstad van Zuid-Afrika Pretoria is (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) 
 10. In Zuid Afrika wanneer er onvoldoende stroom beschikbaar is om de vraag van alle mensen te voorzien de elektriciteit in sommige gebieden wordt afgesloten? Dit duurt meestal zo’n 4 of 5 uur.
 11. Het drinkwater dat in Zuid-Afrika uit de kraan stroomt, volledig veilig is. Het kraanwater behoort zelfs tot het veiligste en schoonste drinkwater ter wereld. 
 12. Het Kruger National Park in Zuid Afrika maar liefst 352 km lang, gemiddeld 60 km breed en beslaat bijna 19.000 vierkante kilometer is. Het park beslaat maar liefst tweederde van de oppervlakte van Nederland.
 13. Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefst een biertje. Bestel je een biertje in een bar, dan kun je een fles van 750 ml verwachten. Zorg dus dat je dorst hebt 😉
 14. In de plaats Durban in Zuid Afrika wonen een half miljoen inwoners met een Indiase afkomst. Zij zijn afstammelingen van contractarbeiders die de Britten uit India haalden. Een half miljoen Indiërs betekent: een hele hoop lekkere curry.
 15. Als het in Zuid Afrika op sfeer, charme en goede wijnen aankomt, Route 62 het neusje van de zalm biedt. De toeristische tocht loopt van Kaapstad tot Port Elizabeth, is maar liefst 850 kilometer lang en is daarmee de langste wijnroute ter wereld. Iets wat je eigenlijk niet mag missen tijdens je vakantie in Zuid-Afrika.
 16. Zuid-Afrika 30 x groter dan Nederland.
 17. Het nijlpaard het gevaarlijkste dier is van Zuid Afrika. Hij ziet er zo onschuldig uit, maar als je goed kijkt naar zijn enorme slagtanden en dan ook nog op de hoogte bent van zijn licht ontvlambare temperament, dan blijf je wel uit de buurt! Ze maken de meeste menselijke slachtoffers.
 18. Wist je dat de struisvogel zijn kop niet in het zand steekt? Bij gevaar gaat hij heel plat op de grond liggen om niet gezien te worden, Maar hij kan ook goed rennen, want hij kan wel 15 minuten lang 70 km per uur lopen, en dan nog een heel lange tijd 50 tot 60 km. Bovendien is de Struisvogel de grootste en zwaarste vogel ter wereld.
 19. De Tafelberg een van de beroemdste bergen ter wereld is! Deze berg in het Table Mountain National Park torent 1.086 meter boven Kaapstad uit. De berg heeft een kenmerkende platte bovenkant. De Tafelberg behoort tot de 7 natuurwonderen van de wereld. Als je in Kaapstad bent is een bezoek naar de top ook een echte “must do”.
 20. Het winterseizoen in Zuid-Afrika van juni tot en met augustus is. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (regio Kaapstad) de droogste maanden. Het kan dan in de hogere gebieden, zoals de Drakensbergen zelfs sneeuwen. Doordat de planten dan kaal zijn, wel ideaal om dieren te spotten tijdens een game drive. Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari.