Nelson Mandela en Zuid Afrika

Een belangrijk en zeker beroemd persoon voor Zuid Afrika is Nelson Mandela. Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de “vader des vaderlands”. 

Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. Tijdens zijn gevangenschap werd de problematiek van de apartheid op internationaal niveau besproken. Mandela raakte daarbij internationaal bekend en werd het symbool van de wereldwijde anti-apartheidsbeweging.

De gevangenen op het eiland werden gedwongen tot arbeid in een plaatselijke kalkgroeve. Velen kregen last van hoornvliesontsteking als gevolg van stof en het felle zonlicht dat weerkaatst werd door de witte kalk.

Tijdens onze rondreis bezoeken we deze beruchte gevangenis. Het is verstandig om de kaartjes ruim van te voren te reserveren/boeken want het aantal bezoekers per dag is beperkt.