Categorie archieven: Geen categorie

Lhasa Tibet dag 1

Vanmorgen heerlijk uitgeslapen. Was ook even nodig na de bijzondere treinreis. We hebben eendrachtig kamer in Tibetaanse stijl. Heerlijk ruim en zachte bedden. Een contrast met de trein!

Even bijpraten

Na het ontbijt lekker op t gemakje shoppen in de straatjes van de oude stad. Pieter blijft nog even in de kamer: de hoogte speelt hem parten, en met wat zuurstof uit een fles moet hij snel opknappen. Lhasa ligt op bijna 4000 meter dus de kans dat je daar last van hebt is groot.

Stukje wandelen

De tasjes gevuld met enigszins zinvolle souvenirs (geen meuk dus) is de helft van de middag snel voorbij. De zon is gaan schijnen en dan merk je ook direct dat de hoogte ervoor zorgt dat je snel verbrandt. De omgeving is prachtig.

Op bedevaart naar Lhasa

Na een snackje gaan we met z’n drietjes op pad. Vanmorgen werden we aangestaard en begroet, nu we met twee blanken zijn moeten we, tot vervelends aan toe, met allerlei mensen op de foto. Jongeren, maar ook ouders met kinderen of stellen: we zijn een bezienswaardigheid. We komen toevallig een Vlaams gezin tegen en met nog drie andere blanken zijn dat de enige niet-chinezen die we vandaag zien.

Plein voor Jokhang monastery

Kleuren van gewaden, bloemen, kralensnoeren, kruiden en geuren van restaurantjes, kruiden, slagerij en publieke toiletten maken het weer een prachtige dag voor de zintuigen! Het zijn vooral souvenirs voor pelgrims en de lokale bevolking. Dat vinden wij maar wat interessant. We kijken goed of er iets tussen zit wat we mee naar Baarland willen nemen. Dat wat we zien is te groot, dus verder zoeken… geen straf!

Bijpraten op de “klapbanke”
Vers voor u geslacht
Specerijen in alle geuren en kleuren
Verse Yak boter

Xining – Tibet

Vandaag gaat één van ons lang gekoesterde dromen in vervulling want we reizen met de Himalaya Express van Xining naar Lhasa de hoofdstad van Tibet, we stappen aan boord van de “hemeltrein”. Het hele spoortraject (Beijing-Lhasa) is 2000 kilometer lang en we bereiken gedurende de reis een maximale hoogte van maar liefst 5076 meter boven de zeespiegel, hiermee is dit treintraject dan ook de hoogste spoorlijn ter wereld en mag oprecht de “hemeltrein” genoemd worden.

Prachtige panorama’s trekken aan ons voorbij

De aanleg van deze imposante spoorlijn begon in 1984, er werd door circa 20.000 arbeiders aan gewerkt. Vanuit de hemeltrein genieten we van adembenemende uitzichten welke ons erg doen terugdenken aan onze reis met de Transmongolië express. De hemeltrein brengt ons letterlijk naar het dak van de wereld; het Himalayagebergte.

Adembenemende vergezichten

We checken in om 22:00 uur in Xinging en zullen rond 20:00 uur arriveren op onze eindbestemming Lhasa. Wat een chaos weer iedereen wil blijkbaar als eerste bii de trein zijn en er wordt zelf gerend om als eerste te zijn. Waarom werkelijk geen idee want iedereen heeft vooraf geboekte en gereserveerde tickets. Na een 3e grondige inspectie van onze paspoorten en Tibet permit mogen wij instappen. Er zit niet één andere westerse toerist in de trein.

Mooie wolken maken de vergezichten compleet

Maar het is wel een druk bereisde route, en feitelijk ook de enige en snelle route (op vliegen na) naar Tibet, we hebben slaapcoupés geboekt voorzien van stapelbedden. Helaas kunnen we niet allemaal in dezelfde coupé. Maar dat mag de pret niet drukken we moeten er immers alleen een nachtje slapen. Onze eindbestemming Lhasa is één van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld (4200m) en omdat Lhasa zo hoog ligt krijgen we gedurende dit treintraject extra zuurstof toegevoerd.

We bereiken de hoogte van 5031m

Ook wordt net als in het vliegtuig de “cabine” op druk gehouden, wat een ervaring weer. Preventief zijn wij 2 dagen geleden al begonnen met het slikken van pillen tegen hoogteziekte. Hopen dat deze goed werken en dat we geen last van de hoogte gaan krijgen. Morgen een rustdag en acclimatiseren om te wennen aan de hoogte en bij te komen van de treinreis want slapen hebben we niet echt gedaan.

Even een middag dutje
Lekker wegdromen en naar buiten turen

Xi’An dag 2

Vandaag gaan we het Terra Cotta-leger bekijken. Een 8000 tellend leger van klei, gemaakt in opdracht van een keizer om hem in het hiernamaals ook te beschermen. Dat moet wel een moeilijke man geweest zijn als hij dacht dat daar nodig te hebben.

Terracotta leger

Maar goed, wij dus met onze chauffeur daarheen. De opgraving ligt net buiten de stad. We konden het niet missen: volg de stroom bussen. Werkelijk, we hebben afgelopen week al aardig wat mensen bij elkaar gezien maar dit sloeg echt alles. Rijen bussen spugen enorme hoeveelheden mensen uit die allemaal naar dat leger willen gaan kijken. En dan doen chinezen waar ze goed in zijn: rijen maken en elkaar heel netjes volgen.

Terracotta leger

De ene na de andere controle-rij passeerden we in een mensenmassa waar je U tegen zegt. Ook de opgravingsplek zelf waar de soldaten staan is echt mega druk. Iedereen verdringt zich langs elkaar om een mooie foto van de kleisoldaten te maken. En dat in een brandende zon met een temperatuur van rond de 40 graden. Niet te doen eigenlijk. De mensen zijn een attractie op zich.

Prachtig gedetailleerde klei soldaten

Maar het leger is indrukwekkend en mooi. Archeologen zijn nog steeds stukken aan t opgraven en de delen in elkaar aan het zetten: de soldaten zijn niet ‘heel’ maar in stukken dus het is een ongelooflijke puzzel om ze weer in elkaar te zetten, wetend dat elke soldaat zijn eigen gezicht en gelaatstrekken heeft. Niet één is hetzelfde. Knap staaltje werk om 8000 soldaten te kleien!

Prachtig gedetailleerde klei soldaten

Tegen de middag houden we t voor gezien en gaan we terug naar de stad waar we de fiets pakken om op de oude stadsmuur te rijden. Deze kun je helemaal rond fietsen. In de hitte van vandaag een uitdaging maar wel een gave! Het zoeken van een cafeetje om de warmte te blussen met een biertje valt niet mee…. uiteindelijk naast ons hotel neergestreken… moe en voldaan kijken we terug op het kunnen afvinken van een lang gekoesterde wens: het Terracotta leger.

Rijen en Rijen klei soldaten

Morgen uitslapen en dan boodschapjes doen om in de middag de trein naar Lhasa te pakken. Op naar een volgend bucketlist-item: Tibet!!! We starten vandaag met de hoogteziektetabletjes, op aanraden van de reisdokter. Benieuwd of we zonder last aankomen

Xi’An dag 1

Wederom een heerlijk ontbijt in ons hotel. Het is hier zó mooi. Een pareltje van rust en geschiedenis in de oude stad. Omdat ik jarig ben hangen er slingers in onze kamer en krijg ik een feestkroontje. Het hotel verwend me met een mooi stukje knipkunst en van de reisagent mooie koelkasthangers. Twee cadeaus waarnaar ww keken als souvenir maar het niet gekocht hadden. Ik ben er blij mee!

De bullettrain tussen Pingyau en Xi’An

We vervolgen vandaag onze reis naar Xi’An, wederom met de hogesnelheidstrein. Deze gaat iets minder hard dan de vorige maar in 3 uur staan we in de volgende stad waar we een groot hotel met familiekamer hebben. Onderweg zien we t platteland dat zo in contrast is met de stad. Velden en akkers, zover het oog rijkt. En ook een kassengebied. Aan twee kanten van het spoor alleen maar kassen tot aan de horizon. Ontzettend veel dus.

Big Goose Pagoda

Het hotel zit in de ommuurde oude staf. Een picachu-bed met knuffel, peppa-big sprei en een astronauten tentje verwelkomen ons. Hilarisch! Maar we hebben wel veel ruimte. Zelfs een bankje om op de zitten en als klap op de vuurpijl een Japans toilet met toeters en bellen. Die laatste werkt niet goed dus gelijk de onderhoudsdienst erbij. Affijn. Wij maar met de metro naar de Big Goose pagoda, en ook nu regent t weer. Het is er niet koeler door dus in de klamme hitte onderweg naar de pagoda. Deze ligt een eindje buiten de oude stad. En daar zijn we niet alleen. Het is een populaire plek voor de chinese toerist.

Big Goose Pagoda

Mooie combinatie van boeddhisme en taoïsme. De meesten komen ook voor de schijnbaar spectaculaire fonteinshow. Die willen we dan ook wel bekijken. Maat eerst een verjaardagsdrankje in de Blue Frog-bar in het hypermoderne shoppingmall naast de pagoda. Daar eten we ook een heerlijke hamburger met frietjes.

Big Goose Pagoda

De watershow trekt in ieder geval heel veel mensen, maar spectaculair is t niet. Als we denken dat t goed en wel begonnen is, is t alweer klaar. De eftelingshow was mooier!
Rond half 9nwillen we terug naar het hotel maar blijkt dat de duizenden anderen dat plan ook hebben. We schuifelen naar de metro om te ontdekken dat daar een enorme massa mensen in de rij staat om naar de metro te mogen.

Verjaardags cocktail

Echt ongekend hoeveel mensen hier zijn en hoe ze zich als miertjes bewegen en geduldig aansluiten. Mij benauwd het, dus pakken we een taxi terug. Een keer zo duur als de metro, maar voor €3 gaan we ons niet pesten in die mensenmassa. Die hoeveelheden mensen blijven ons verbazen. We hebben al wat drukte gezien in India, maar dit slaat alles. Lekker slapen nu en morgen een nieuw avontuur!

Broodje hamburger

Pingyau

Qiau Compound

We bezoeken de historische (of hysterische) stad Pingyau de stad is ook in trek bij de Chinese toerist en wordt er letterlijk mee overspoeld. Maar goed dat mag de pret niet drukken de stad Pingyao staat bekend als de best bewaard gebleven stad van China en rondom de stad ligt een compleet intacte, zes kilometer lange stadsmuur.

Pingyau

We slapen in de oude binnenstad in een origineel hotel het Pingyao Yide wat is gevestigd in een traditionele binnenplaats.

Ons hotel in Pingyau

We bezoeken het courtyard-huis van de familie Qiao, dit complex kent maar liefst 25 pleintjes en 300 kamers. De (bekende) film ‘Raise the Red lantern’ werd hier opgenomen en is nog volledig origineel. Ook hier weer behoorlijk wat toerisme maar we vinden binnen het complex gelukkig ook rustige pleintjes.

Overal hangen rode lantaarns

Beijing – Pingyau

De dag begint iets anders dan voorzien worden we netjes opgehaald bij het hotel voor transfer naar station worden we eruit gezet op het verkeerde station! Wat nu……. Gelukkig lukt het ons door communicatie met handen en voeten, een paar woorden Chinees en een telefonische hulplijn te achterhalen waar we naar toe moeten. Uiteindelijk worden we weer opgehaald en alsnog naar het juiste station gebracht. Gelukkig hadden we wat marge in onze tijdsplanning en stappen we nog op tijd op de trein naar Pingyau.

De bullettrain
De bullettrain

Beijing dag 3

Vandaag gaan we naar “The Great Wall” en dan bedoelen we niet de firewall die China op internet gebruikt voor het tegenhouden van Social media maar naar de Grote Chinese Muur.

De Chinese Muur

We zijn hier al eerder geweest in 2004 en 2010 maar ditmaal gaan we naar een voor ons onbekend gedeelte van de muur Jinshanling. En wat een ervaring er is nagenoeg geen enkele toerist te bekennen, we zijn vandaag samen met een andere Nederlands gezin uit de Achterhoek, erg gezellige mensen en fijn om dit samen te ondernemen en beleven. Gisteren was het ronduit slecht weer maar vandaag is het een heerlijke zonnige dag wat uiteraard wel resulteert in erg hoge temperaturen van rond de 30 a 35 graden dus dat is wel pittig voor een stevige wandeling.

Steile klimmetjes in dit gedeelte van de muur

Het gedeelte waar we lopen is gedeeltelijk wel gerenoveerd en gedeeltelijk nog niet, prachtig dus echter dit gedeelte van de muur bevat een aantal hele steile klimmetjes die samen met het hete klamme weer zorgen voor een stevige uitdaging en flink wat vochtverlies. Uiteindelijk hebben we circa 4 uur gewandeld en circa 6km over de muur gewandeld met werkelijk magnifieke uitzichten. En dan te bedenken dat men dit ruim 2000 jaar gelden met de hand heeft opgebouwd.

Het nog niet gerenoveerde gedeelte van de muur

Enkele feiten over de muur:

1. De Chinese muur is vanuit de ruimte met het blote oog niet te zien.

2. Delen van de muur zijn gebruikt voor de bouw van huizen.

3. De Chinese muur is ook meteen de grootste begraafplaats ter wereld. Tijdens de bouw stierven er meer dan een miljoen mensen door ondervoeding en onder de erbarmelijk omstandigheden.

4. Met de bouw van de muur is circa 200 jaar voor de jaartelling begonnen.

5. De muur is bijna 20.000km lang, dit is niet alleen de muur met stenen en de wachttorens maar de verdedigingslinie bestaat o.a ook uit natuurlijke barrières zoals kloven en rivieren.

6. De Grote Muur is één van de zeven wereldwonderen.

7. Het bouwen van de Grote Muur duurde circa 1800 jaar

8. Een groot deel van de muur is inmiddels verdwenen, niet vreemd want de muur is ruim 2000 jaar oud.

9. De Chinese muur telt ongeveer 5164 treden.

10. De muur bevat ongeveer 1300 stuks wachttorens.

Na de wandeling weer terug aangekomen bij de East Gate genieten we daar van een welverdiend koud biertje en nemen de bus weer terug naar ons hotel. Eerst even uitrusten lekker douchen en dan opzoek naar een lekker restaurant. Na een lange en actieve dag is het lekker eten en we genieten wederom van een smakelijke Chinese maaltijd en een lekker koud biertje. Morgen reizen we verder Pingyou en ook nu nemen we weer de bullettrain.

Poseren op de muur

Beijing dag 2

Ons boutique hotel (Bamboo garden) verlaten we al vroeg in de ochtend voor een ontbijt bij t Mac-café om de hoek. Niet heel gezond maar t chinese ontbijt vinden we toch niet heel lekker. En we zijn vroeg omdat we op tijd met de metro naar t meeting point met de gids voor de Verboden Stad moeten. En helaas ook vanmorgen weer regen. De paraplu’s mee dus. Het hotel heeft mooie rode pluutjes die lijken op chinese parasolletjes. Goed om mee op stap te nemen naar de Verboden Stad. En wat is er in 14 jaar tijd veel veranderd: ook hier controles met paspoort, tas-scan en bodyscan voordat je erin mag.

De Verboden Staf

Wij weten nog dat je een kaartje kocht en naar binnen liep vanaf Tiananmen square. Daar mag je nu zonder ticket ook niet komen en de verboden stad ga je in via het eerste plein. En ook vandaag weer: wat een massa mensen!! Het is onvoorstelbaar hoeveel chinese toeristen hier lopen. Onze gids vertelt veel dingen die we nog niet wisten en we zien plekken en gebouwen die we ook nog niet eerder bezochten.

Prachtige versieringen in de Verboden Stad

Een verfrissend bezoek dus. Letterlijk ook: de regen maakt dat het zo’n 10 graden kouder is, dus met een aangename 27 graden is het prima te doen. De stoel, de pleinen, de schatten en de tuinen, allemaal even mooi en indrukwekkend. De mensenmassa is ook vermakelijk. De middag gebruiken we om een wandeltocht door de Hutongs te lopen.

Een wandeling door de Hutongs

Het is inmiddels droog dus warm, maar in de kleine steegjes zijn we bijna de enige bezoekers. Midden door de hutongs loopt een soort hoofdstraat met winkeltjes en eettentjes. Meuk en vreten. LC kijkt haar ogen uit en naar haar smaak gaan we veel te snel uit die megadrukte de achterafweggetjes weer bekijken. Daar zit de oudste bierbrouwerij van Beijing, lekker dus, en al wandelend komen we uit bij de Drum tower & Bell tower.

Spelletje kaart in de Hutongs

Met tussenin een pleintje waar de lokale bevolking een soort badminton met de voeten speelt. Knap staaltje coördinatie aangezien de shuttle met de voet achterom, achterlangs het andere been, gespeeld wordt. Het is er druk en men is fanatiek! Zou dit de Tai-Chi van de jongeren zijn? Als we naar de metro willen lopen om terug naar ons hotel te gaan, blijkt dat we al bij ons hotel zijn. Dat komt goed uit. Ff relaxen op de kamer en daarna lekker eten.
Morgen een nieuw avontuur op De Muur.

Met een Riksja door de Hutongs

Beijing dag 1

Straatbeeld in Beijing

Aangekomen in Beijing doet ons beseffen dat wij hier 20 jaar geleden eerder zijn geweest, wat is alles veranderd iedereen rijdt nu met de auto, destijds was dit het met brommer of fiets, de auto’s die er toen reden waren echt oude barrels. Nu zien we nagenoeg alleen nieuwe elektrische auto’s, merken die wij in Nederland (nog) niet kennen maar wel auto’s van allure. Jammer genoeg is het wel bagger weer, de regen komt letterlijk met bakken uit de lucht. Het mag de pret echter niet drukken het is fijn om hier weer terug te zijn. We besluiten om alsnog een stukje te gaan wandelen en lopen alvast naar het dicht bijzijnde metrostation waar we morgen kunnen opstappen. Daarna struinen we nog wat rond door de straatjes en belanden uiteindelijk in een leuk restaurant, geen Europeaan te bekennen dus dat zit vast goed, de menu kaart is geheel in het Chinees en de bediening spreekt geen enkel woord Engels maar gelukkig kunnen we vanaf de plaatjes in de menu kaart wel kiezen, wat hebben we heerlijk gegeten.

Dus wij naar de Chinees……

Aansluitend nog even naar de lokale supermarkt en dan terug naar ons hotel morgen een druk programma want we bezoeken de verboden stad, benieuwd hoe dat nu is na ons bezoek in 2004 en 2010.

Even lokaal boodschappen doen….

Shanghai – Beijing

De lange bullettrain

Vandaag reizen we eerst met de bullettrain van Shanghai naar Beijing. Het inchecken gebeurt net als op het vliegveld en we hebben super comfortabele stoelen in een prachtige coupé. Ruim 1200km afstand, met de auto is dit circa 14 uur rijden maar met de trein leggen we deze grote afstand af in slechts 4 uur. Met een topsnelheid van circa 350km/h razen we door het Chinese landschap. Wat een avontuur weer.

Onze snelheid