Maandelijkse archieven: augustus 2021

Oostenrijk Dag 4

Vandaag een nieuwe ervaring namelijk CAVING. We hebben geen zonnebril of zonnebrandcrème nodig want het meeste van de middag bevinden we ons onder de grond. We dalen af in de Ambergstollen,  de tocht neemt ons mee naar een mysterieus grottenstelsel in de bergen vlakbij Haiming. Ooit was dit stelsel het grootste energiecentrale project van de 2e Wereldoorlog, vandaag de dag is het een imposant ondergronds avontuur.

 

 

 

Onze tocht voert ons eerst door een vertakt maar vlak grottenstelsel. Via een zijuitgang komen we naar buiten op een schitterend plateau met een prachtig uitzicht over het Inntal en Haiming. Het laatste stuk dalen we steil af door de tunnel met behulp van touwen en valbeveiliging.

 

 

De vermeende Duitse windtunnel is gebouwd als test faciliteit van Messerschmitt en het Munich Air Research Institute. Naar verluidt wordt water uit de Ötztaler Ache door een tunnel in een kanaal (waarschijnlijk een drukleiding) naar een waterturbine geleid. De turbine drijft de windtunnel aan, die zich aan de voet van een berg (bovengronds) bevond het systeem was een zogenaamde hydrodynamische windtunnel.

Dit betekent dat een of twee schachten in de rots zijn uitgegraven en welke met water zijn gevuld. Nadat de uitlaat aan de onderkant was geopend, werd door het uit de schacht stromende water via een andere tunnel, schacht of leiding lucht aangezogen. Dit effect werd toen uiteraard gebruikt voor de windtunnel. De windtunnel zou aan het eind van WWII door de Franse troepen zijn ontmanteld en de turbine is naar verluid tot op de dag van vandaag nog in gebruik in de Franse Alpen of Pyreneeën. Een prachtige kennismaking met historie en avontuur wij hebben genoten.

 

 

Oostenrijk Dag 3

Weer een actieve dag op het programma. Vandaag Canyoning. Na onze eerde ervaring in Slovenië een must do. Klimmen, Klauten, Glijden, Abseilen en van grote hoogte(s) springen kortom van alles wat. Gedurende miljoenen jaren heeft het water fantastische ravijnen gecreëerd en dus vandaag onze speeltuin. Canyoning is feitelijk het natuurlijk beloop van een stroom langs deze ravijnen volgen. Vandaag bedwingen we de Alpenrosenklamm, dit is een speelse canyon met sprongen, glijbanen en abseils. De canyon is breed en bevat helder, stromend water en diepe heldere poelen. De Alpenrosenklamm heeft sprongen tot 4 meter, glijbanen tot 8 meter, en abseils tot 15 meter hoog. Kortom uitdaging gegarandeerd.

Oostenrijk Dag 2

Vandaag Raften op de Inn. We hebben een adventure pack geboekt bij een Outdoor specialist, naast Raften zullen we deze week ook een Canyoning en Caving trip doen. Op onze laatste vakantie in Slovenië is dit ons prima bevallen dus hebben we dit op voorhand geregeld. Een maal aangekomen worden we voorgesteld aan de gidsen die ons deze week zullen begeleiden. Het zijn ervaren mannen die ons op het gemak alles uitleggen. Onze tocht brengt ons vanaf Imst, via Roppen naar Haiming, 14 kilometer raftingplezier. De Imster Schlucht is de perfecte rivier voor een rafting eravaring, vanwege de rustige start en gemoedelijke opbouw geeft dit ons wat tijd om de techniek van het peddelen en de verschillende commando’s weer onder de knie te krijgen, vóór we aankomen bij het echte wilde water en de stroomversnellingen. Het is niet de Zambezi rivier waar we ooit (in onze jonge jaren) op hebben geraft maar het was zeker een leuke trip met leuke stroomversnellingen en een gave ervaring. Dus als je de kans een keer hebt zeker doen…… ’s middags doen we het wat rustiger aan en maken nog een mooie wandeling bij de Riffensee, met de kabelbaan naar boven en weer een prachtig uitzicht. Morgen gaan we een Canyoing trip ondernemen benieuwd wat dat ons brengt. 

Oostenrijk Dag 1

Vandaag aangekomen in Oostenrijk. Onderweg behoorlijk wat file gehad. Mede veroorzaakt door terugkerend vakantie verkeer maar goed we zijn er. We hebben een heerlijk appartement in het Pitztal wat van alle gemakken is voorzien waaronder (het belangrijkste)  een heerlijk eigen balkon met een prachtig uitzicht op de bergen en de omgeving van Pitztal. Ons eerste tripje is naar boven op de Pitztaler Gletcher. Helemaal boven circa 3200 meter is het zicht helaas 0 een beetje chagrijnig nemen we maar een bak koffie en maken de plannen op voor de rest van de dag…..

echter kwartiertje later klaart het weer ineens op en worden we getrakteerd op prachtige vergezichten. Wat een schitterend uitzicht. 

Eenmaal boven besluiten we om ook maar richting de Gletcher te hiken, naar beneden ging prima maar terug naar boven pffff dat was weer even zwoegen. Als met al een heerlijke eerste dag en we zijn benieuwd naar wat de rest van de week ons brengen gaat. Morgen gaan we eerst Raften op de Inn. Oostenrijk bevalt ons prima, het weer zit mee en de natuur en omgeving zijn prachtig. Tot morgen.